Websites gericht op volwassenen (en jongeren)

Online hulpverlening is een manier om een moeilijke situatie zelf aan te pakken of je goed te informeren. Zeker in corona-tijden kan dit een hulp zijn. Ziehier onze suggesties. Als je voelt dat deze aanpak voor jou niet volstaat, neem dan zeker contact met ons op.

Hulp in tijden van corona

Deze website van de Vlaamse overheid bundelt tips om je in corona-tijden goed te blijven voelen.

Deze online interventie is ontwikkeld voor de huidige corona-tijden en kan je helpen om je kalmer te voelen en te blijven functioneren. Ontwikkeld door klinisch psycholoog en trauma-expert Elke Van Hoof.

Angst, depressieve klachten, bipolaire kwetsbaarheid

Hier vind je informatie, een zelftest en online zelfhulp voor wanneer je zelfstandig wil werken aan je depressie. Kosteloos en anoniem.  Je vindt ook info voor partner, familie of vriend.

Deze website biedt tegen betaling een zelfhulptool met oplossingsgerichte vragen en oefeningen, gericht op spanning, angst of depressie. Het programma stuurt je dagelijks een mail met theorie, een filmpje, een instructie van een kwartier.

Deze zelfhulpvereniging die in 1995 werd opgericht heeft als doel de patiënten en hun partners en familieleden te ondersteunen bij het omgaan met en (h)erkennen van een bipolaire stoornis (ook manisch-depressieve stoornis genoemd) of een unipolaire depressie. 

Verslavingszorg

VAD vzw is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie en gedragsgebonden verslavingen zoals gokken, gamen en internet.
De DrugLijn is de publieksservice van VAD. Hier kan iedereen terecht met vragen over drank, drugs, pillen, gamen of gokken.

Hier vind je informatie, een zelftest en online zelfhulp voor wanneer je zelfstandig wil werken aan je alcoholgebruik. Kosteloos en anoniem. Je vindt ook info voor partner, familie of vriend.

Hier vind je informatie en zelftests over druggebruik alsook online zelfhulp.

Hier vind je informatie, een zelftest en online zelfhulp voor wanneer je zelfstandig wil werken aan je cannabisgebruik. Kosteloos en anoniem.  Je vindt ook info voor partner, familie of vriend.

Help, je kind is een gamer? Deze website maakt ouders wegwijs in de – soms wat ondoordringbare – wereld van videogames.

Hier vind je informatie, een zelftest en online zelfhulp voor wanneer je zelfstandig wil werken aan je gokproblemen. Kosteloos en anoniem.  Je vindt ook info voor partner, familie of vriend.

Eetproblematiek

Het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen bundelt op deze site veel informatie en richtlijnen voor wie kampt met eet- of gewichtsproblemen of voor wie iemand wil motiveren om hulp te zoeken.

Stress bij tieners

Kruipt de examenstress tussen je oren? Zie je het even niet meer zitten? Praat erover. De Teleblok-chat is van 17 mei tot 24 juni dagelijks van 18 tot 23 uur geopend.

Loop je rond met zorgen en doe jij jezelf wel eens pijn (of denk je er vaak aan)? Je bent niet alleen. Er zijn mensen die jou kunnen helpen. Op deze website vind je algemene informatie over zelfverwonding en contactgegevens van therapeuten die hierin gespecialiseerd zijn. 

Gezonde levensstijl

Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil je op een toegankelijke manier helpen om gezond te leven. Op deze site vind je onderbouwd advies, concrete tips en kant-en-klare projecten.

Deze site is een initiatief van de universiteit Gent (Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen) en wil je met een concreet plan motiveren om meer te bewegen en gezonder te eten.

Opvoedingsvragen

Groeimee en expoo zijn twee aan elkaar gelinkte websites die door een netwerk van experten is opgebouwd. Je vindt er betrouwbare info over opvoeden en opgroeien. Je vindt er ook info over het huis van het kind.

Zorgen omtrent een echtscheiding

Deze site informeert je omtrent een goede kwaliteit van leven voor kinderen en hun apart wonende ouders. De visie van kinderen en de mogelijkheden die ouders en professionelen in scheidingstrajecten kunnen hanteren worden toegelicht.

Je vindt op deze website meer informatie over dit therapeutische groepsprogramma
voor gezinnen die vastgelopen zijn in conflicten rond een (echt)scheiding.

Moeilijkheden in je professioneel leven

Voor werknemers met moeilijkheden, hun professionele begeleiders en werkgevers biedt deze site ondersteuning door middel van tools en stappenplannen om aan de slag te blijven of succesvol terug aan de slag te gaan.

Zelfhulp-programma's

Met deze website leer je controle over je eigen leven te hebben. Je leert jezelf te waarderen. Je kan het hoofd bieden aan stress en tegenslag. Je leert positief in het leven te staan.

Dit is een online leeromgeving met gratis wetenschappelijk gefundeerde oefeningen uit de psychologie, samengesteld door professionele hulpverleners. ‘Vaardig leven’ gaat over hoe je omgaat met de obstakels die je geluk in de weg staan.

Kleurjeleven is een betalende cursus in de vorm van een app om zelfstandig somberheid aan te pakken. De cursus bestaat uit 8 lessen van ongeveer 30 minuten. Je volgt 1 les per week op een voor jou geschikt moment. De lessen bestaan uit schriftelijke en gesproken informatie, korte films, animaties en opdrachten. 

Informatie voor naasten en nabestaanden

Werkgroep Verder na Zelfdoding is het expertisecentrum inzake rouwen na zelfdoding en zorg voor nabestaanden. Ze organiseert lotgenotencontact via praatgroepen, wandelingen, ontmoetingsdagen, chatsessies, een forum e.a. Tevens biedt Werkgroep Verder tal van vormingen, brochures, informatie en advies op maat aan.

Similes ondersteunt de familie en naasten van psychisch kwetsbare mensen via info-avonden, gespreksbijeenkomsten en trainingen. Wanneer je kind, je partner, een van je ouders, een broer of zus of iemand anders uit je omgeving te maken krijgt met psychische problemen, kan je bij Similes terecht.

Deze website is een realisatie van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG), in opdracht van de Associatie Beeldvorming Geestelijke Gezondheid Vlaanderen. De associatie wil psychische problemen bespreekbaar maken, en ijvert voor een correcte kijk op mensen met psychische problemen en op de zorg die voor deze mensen georganiseerd wordt.