Psychotherapie voor kinderen en jongeren
Als je bezorgd bent over je kind, bekijken we bij de aanmelding wie best naar het eerste gesprek komt. Daarna kunnen de sessies voor je kind zijn, voor de ouders of voor het hele gezin. Soms is gezinstherapie het meest aangewezen, ook wanneer de moeilijkheden vooral bij één van de kinderen naar boven komen.
Jongeren worstelen met andere thema’s dan kinderen. In hun therapie blijft het zoeken naar afstemming met de ouders.
Tijdens de individuele sessies werken we met systeemtherapeutische, psychodynamische, narratieve of cognitief-gedragstherapeutische technieken, afhankelijk van wat best bij het kind of de jongere lijkt te passen. Concreet gaat het om gesprekken, tekeningen maken en samen spelen.

Opvoedingsondersteuning en ouderbegeleiding
Wie kinderen opvoedt, zal dit waarschijnlijk ervaren als één van de grootste uitdagingen die je tegenkomt in een mensenleven. Het is dan ook normaal dat je als ouder af en toe vragen hebt, die je onzeker maken. Plots weet je het even niet meer. Als de bezorgdheden en onzekerheden zo hoog oplopen dat ze het dagelijks leven bemoeilijken, kan je een punt bereiken waarop je hulp zoekt.
Opvoedingsondersteuning of ouderbegeleiding bestaat uit gesprekken met de ouder(s). Omdat ieder gezin anders is, heeft elk traject zijn specifieke vorm. We vertrekken steeds van de vragen en noden van de ouders.
Wanneer ouders botsen op moeilijk of verontrustend gedrag van hun kind vragen ze zich mogelijks af hoe ze hun kind kunnen ondersteunen. In het traject staan we stil bij wat er moeilijk loopt in jullie gezin en hoe dit anders kan. We maken ook ruimte voor je krachten als ouderpaar. We kijken naar wat goed loopt en breiden dat uit. We gaan samen op zoek naar wat jullie als ouders belangrijk vinden in de opvoeding van jullie kind(eren) en hoe jullie dit kunnen realiseren.

Gezinstherapie
Als je voelt dat het dagdagelijks samenleven in je gezin niet evident is, kan een therapeutisch kader helpend zijn om met elkaar in gesprek te gaan. We zoeken hoe de gesprekken de verbinding tussen de gezinsleden kunnen bevorderen om het samenleven thuis aangenamer te maken.
Tijdens een gezinstherapeutisch traject vormt de therapiekamer een veilige ruimte om over ieders bezorgdheden te spreken en elkaar (beter) te begrijpen. We praten over de noden en verwachtingen binnen het gezin en zoeken samen naar afstemming hiertussen. In gezinnen met jonge kinderen, wordt er niet alleen gepraat, maar ook getekend en gespeeld. Als er gezinsleden zijn die liever willen zwijgen, proberen we ook naar de betekenis van het zwijgen te ‘luisteren’.
Zorgen over een gezinslid laten doorgaans het hele gezin niet onbewogen. Daarnaast kan het gezin ook een grote bron van ondersteuning zijn voor een kind of jongere die met iets worstelt. Daarom kan een individuele vraag rond het functioneren van je kind soms uitmonden in een gezinsgerichte aanpak.

Groepsprogramma's voor kinderen en jongeren

Poolvos
Re-mind
Een kortdurend programma voor jongeren van 12 tot 14 jaar, die zich minder goed voelen, onzeker of lusteloos zijn, schoolstress ervaren, in de knoop liggen met zichzelf, twijfelen aan sociale relaties, weinig zelfvertrouwen hebben,… een algemeen ‘slecht in je vel’.
Dit programma bestaat uit:
- Een individuele intake
- Vier sessies van anderhalf uur in een groep van max. 6 jongeren.
- Een feedback gesprek met afronding of eventuele (individuele) verderzetting.
- Voor veel jongeren is een groepsdeelname erg spannend. Tijdens de intake krijg je veel info en komt die spanning uitgebreid aan bod. We bekijken dan samen of deelname kan.
Omdat dit aanbod kadert in de eerstelijnspsychologische zorg worden deze sessies gratis aangeboden. Na afloop bekijken we of vervolgsessies nodig zijn.
De sessies gaan door als er minstens 5 deelnemers zijn.
Overhoop
Een programma voor adolescenten van 14 tot en met 17 jaar. We praten over moeilijke emoties en gedachten om deze beter te begrijpen en samen te zoeken naar nieuwe manieren om daarmee om te gaan. Als je wil deelnemen, verwachten we dat je gemotiveerd bent om nieuwsgierig op zoek te gaan naar jezelf. Door naar elkaar te luisteren, ervaringen uit te wisselen en samen na te denken over thema’s, leer je jezelf beter kennen.
Deelnemers van deze groep zijn voor de problemen waarmee ze worstelen meestal niet op zoek naar een groepstherapie en hebben toch die stap gezet. Hoewel jongeren het vaak het erg spannend vinden om in groep te spreken en die angst hen tegenhoudt, is zo’n groepsproces erg leerrijk.
Deelnemen aan deze groep wordt voorafgegaan door een eerste intakegesprek met de jongere en ouders en een tweede intakegesprek met de jongere. Indien hieruit blijkt dat groepsdeelname (nog) niet mogelijk is, zoeken we samen naar een alternatief.

Sociale vaardigheidstraining
Momenteel staat er geen sociale vaardigheidstraining op het programma. Dit aanbod komt misschien later terug. Hier vind je meer info over de inhoud van dit programma uit vorige edities. We maken hier bekend wanneer je opnieuw kan aanmelden. Dat zal ten vroegste oktober 2025 zijn.
De Zomersprong
Geef je kind een sprong vooruit.
Gaat jouw kind van 11 of 12 jaar na de zomer naar het middelbaar en brengt die grote stap onzekerheid of angst mee?
Heeft je kind in juli of augustus één dag tijd en zin om buiten te zijn?
Hij of zij kan mee op zelfontdekkingstocht
om te leren hoe je denkt over jezelf,
om te ontdekken hoe je sterker kan staan
in deze nieuwe omgeving.
Kleine stappen zetten om moedig een grote sprong te wagen.
De Zomersprong is gericht op kinderen van het 6de leerjaar die de sprong maken naar de middelbare school. We combineren een wandeltocht met opdrachten die de kinderen uitdagen en tot reflectie brengen. Tijdens het wandelen worden de kinderen aan het denken gezet en bewustgemaakt van eigen gevoelens, krachten, zelfbeeld,…
De begeleider creëert een vertrouwde en veilige sfeer in een groepje van max 4 kinderen (die elkaar niet kennen). Aan de hand van allerlei opdrachten worden de kinderen ondersteund om na te denken over (dit moment in) hun leven. We zoomen in op hun voorbije schoolcarrière en de sprong naar het middelbaar, maar het kan net zo goed over iets anders gaan. De deelnemers oefenen in het verwoorden, benoemen en delen van hun gevoelens.
Buiten zijn in de natuur zorgt voor luchtigheid, die het makkelijker maakt om over gevoelens te praten.
Programma
Het dagprogramma start in Adelante om 10u.
Je brengt een rugzak mee, met lunchpakket, water, stuk fruit en iets lekkers dat niet smelt… en naargelang het weer een zonnehoedje of petje of een regenjas.
Het einde is om 17u in Adelante.
Data en kostprijs
In 2024 staat er alvast twee keer een zomersprong gepland:
- 22 juli
- 29 augustus
Dit programma kadert in de eerstelijnspsychologische zorg en kan dus gratis aangeboden worden. Je betaalt enkel de prijs voor het materiaal: 15 euro.
Vooraf en achteraf
Vooraleer je kan deelnemen, is er een intakegesprek met het kind en de ouders.
Kinderen die elkaar kennen van op school, worden niet in dezelfde tocht toegelaten.
Na afloop van de tocht vindt er een feedbackgesprek plaats met het kind en de ouders