Aanbod voor volwassenen

Psychotherapie voor volwassenen

Psychotherapie is een dialoog, waarin jij met je therapeut op zoek gaat naar antwoorden op je vragen en naar de beste eerstvolgende stap. Er zijn geen pasklare oplossingen. In de gesprekken verkennen we de betekenis achter het gedrag of de klacht waarmee je zit, om weer in beweging te komen.

Begeleiding is veelal op individuele basis, maar dat hoeft niet. We leven als mens immers samen met anderen en soms zijn de interacties met anderen moeizaam. Dan kan het beter zijn om samen op gesprek te komen: als koppelouderpaar of gezin.

Tijdens de individuele sessies werken we met systeemtherapeutische (o.a. EFT), cognitief-gedragstherapeutische (o.a. ACT) en/of cliëntgerichte technieken, afhankelijk van wat best bij jou lijkt te passen. Concreet staat in onze gesprekken jouw verhaal op de voorgrond.

Gezinstherapie

Als je voelt dat het dagdagelijks samenleven in je gezin niet evident is, kan een therapeutisch kader helpend zijn om met elkaar in gesprek te gaan. We zoeken hoe de gesprekken de verbinding tussen de gezinsleden kunnen bevorderen om het samenleven thuis aangenamer te maken.

Tijdens een gezinstherapeutisch traject vormt de therapiekamer een veilige ruimte om over ieders bezorgdheden te spreken en elkaar (beter) te begrijpen. We praten over de noden en verwachtingen binnen het gezin en zoeken samen naar afstemming hiertussen. In gezinnen met jonge kinderen, wordt er niet alleen gepraat, maar ook getekend en gespeeld. Als er gezinsleden zijn die liever willen zwijgen, proberen we ook naar de betekenis van het zwijgen te ‘luisteren’.

Zorgen over een gezinslid laten doorgaans het hele gezin niet onbewogen. Daarnaast kan het gezin ook een grote bron van ondersteuning zijn voor een kind of jongere die met iets worstelt. Daarom kan een individuele vraag rond het functioneren van je kind soms uitmonden in een gezinsgerichte aanpak.

Relatietherapie

Elke relatie kent moeilijkere periodes. Vaak geraak je hier als koppel samen door en wordt jullie verbondenheid hierdoor versterkt. Soms lukt dit niet door allerlei omstandigheden binnen of buiten jullie relatie: er is nog weinig communicatie mogelijk, elke poging tot een gesprek mondt uit in ruzie, jullie zijn te ver van elkaar verwijderd geraakt, er is sprake van een relatiekwetsuur (bv. een buitenechtelijke relatie) waardoor je je niet meer durft open te stellen voor je partner, …

De beslissing om naar een relatietherapeut te stappen is niet evident. Meestal hebben jullie zelf al een aantal dingen geprobeerd om de relatie nieuw leven in te blazen. Relatietherapie kan helpen om samen tot nieuwe inzichten te komen en terug dichter bij elkaar te komen.

In relatietherapie baseren we ons op de hechtingstheorie, waarin men uitgaat van de universele behoefte om zich verbonden te voelen met de ander. We onderzoeken de patronen die ontstaan zijn in jullie relatie met aandacht voor de onderliggende emoties. We kijken naar relatieproblemen en ontstane interactiepatronen op een niet-veroordelende en inzichtgevende manier. Met oog voor ieders manier van reageren, ontstaat er meer ruimte voor begrip en toenadering. Daarnaast exploreren we hoe we deze patronen kunnen doorbreken en er opnieuw verbinding kan ontstaan.

Opvoedingsondersteuning en ouderbegeleiding

Wie kinderen opvoedt, zal dit waarschijnlijk ervaren als één van de grootste uitdagingen die je tegenkomt in een mensenleven. Het is dan ook normaal dat je als ouder af en toe vragen hebt, die je onzeker maken. Plots weet je het even niet meer. Als de bezorgdheden en onzekerheden zo hoog oplopen dat ze het dagelijks leven bemoeilijken, kan je een punt bereiken waarop je hulp zoekt.

Opvoedingsondersteuning of ouderbegeleiding bestaat uit gesprekken met de ouder(s). Omdat ieder gezin anders is, heeft elk traject zijn specifieke vorm. We vertrekken steeds van de vragen en noden van de ouders.

Wanneer ouders botsen op moeilijk of verontrustend gedrag van hun kind vragen ze zich mogelijks af hoe ze hun kind kunnen ondersteunen. In het traject staan we stil bij wat er moeilijk loopt in jullie gezin en hoe dit anders kan. We maken ook ruimte voor je krachten als ouderpaar. We kijken naar wat goed loopt en breiden dat uit. We gaan samen op zoek naar wat jullie als ouders belangrijk vinden in de opvoeding van jullie kind(eren) en hoe jullie dit kunnen realiseren.